Interiér Koncept s.r.o.

Kuchyně snů - 1. část

Většina lidí uvítá možnost propojení kuchyně s obytným prostorem a jídelní částí. Je to  trend posledních let, který přináší velká pozitiva, ale má i svoje úskalí. 

Kuchyně je místem, kde se nejen vaří, peče a smaží, ale také se v ní u jídelního stolu setkává rodina a pořádají se oslavy. Proto je důležité, aby byla příjemně a účelně uspořádaná. Pokud se chystáte pořídit si novou kuchyni nebo tu starou rekonstruovat, přinášíme vám tipy, které se vám budou hodit. Moderní kuchyně není jen otázkou vkusu a designu. Na prvním místě by měla být především její praktičnost. Vše se samozřejmě odvíjí od dispozice bytu nebo domu a velikosti prostoru.

Pojďme se nyní podívat na základní zákonitosti, které by měla správná kuchyň splňovat, aby se stala skutečným srdcem domova. Propojením místností vzniká jeden velký otevřený prostor, což bývá mnohdy  žádoucí. Nevýhodou je, že v něm můžeme být rušeni jednak hlukem a pachy z kuchyně, tak i z druhé strany například zvuky z televize.

Tvar kuchyně závisí na technických možnostech.

Před výběrem kuchyňského zařízení musíte zdolat následující otázky. Některé si hravě ujasníte sami, s mnohými vám rádi pomůžeme. Víme dobře, že neexistuje jediné správné řešení a ctíme vkus a priority každého zákazníka.

Pomůžeme Vám však odhalit technické záludnosti, které by mohly při realizaci a následném používání nastat. Najdeme pro vás takové řešení, které bude technicky jednoduší a levnější, a přitom praktické a příjemné.  

Chcete mít kuchyň do tvaru písmene U nebo L? Vejde se do vašeho prostoru  kuchyňský ostrůvek? Upřednostňujete kuchyň uzavřenou v samostatné místnosti nebo propojenou s obývacím pokojem? Kde budou umístěny rozvody vody, elektřiny nebo odtah digestoře? 

Správné rozvržení kuchyně ušetří vaši energii.

Vaření není nutně úplně přesnou disciplínou. Jestliže nechcete zbytečně plýtvat svými silami a časem, vyplatí se prostor zorganizovat podle zásad ergonomie práce a správně za sebou řadit místa (zóny) na jednotlivé pracovní úkony. 

Ideální je, abyste zleva doprava (pro praváky) postupně umístili: 

 skladovací zónu (lednici, potravinovou skříň),

 pracovní část (desku) pro vyskládání potravin, v šířce alespoň 60 cm,

mycí prostor (dřez, myčku)
,

druhou pracovní plochu (desku) pro krájení a přípravu potravin, širokou minimálně 90 cm
,

varnou část (sporák, troubu) pro vaření potravin
,

odkládací místo, které poslouží při finálním servírování jídel nebo odložení plechu z trouby. 

Dá se postupovat i zprava doleva, což je ideální pro leváky. Důležité je, aby na sebe jednotlivé zóny správně navazovaly a vy jste se po kuchyni naběhali co nejméně. V případě, že je vaše kuchyně tvořená dvěma rovnoběžnými sestavami nábytku, vytvořte rozestup alespoň 90 cm, ideálně však 120 cm. 

Rozhodujte se podle výšky kuchaře.

Při plánování kuchyňské linky zvažte výšku postavy toho, kdo v ní bude vařit nejčastěji a přizpůsobit mu finální výšku pracovní plochy.

Standardně vyrábíme spodní skříňky s pracovní deskou výšku okolo 90 cm. Pokud je kuchyňská linka příliš nízká, budou vás při delším vaření bolet záda. Jestliže je naopak vysoká, mohou vás trápit ruce či ramena. 

Buďte pečliví.

Kuchyni obvykle zařizujeme jen několikrát za život. Vyplatí se vám, když si necháte poradit od odborníka. Víme, co je důležité. Celý projekt vám důkladně promyslíme a naplánujeme. Vždyť i na drobná nedopatření nebo nedomyšlená řešení se budete dívat denně po mnoho let.